ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions

Ελλάδα

Εξωτερικό

Ανάπτυξη "Ψηφιακής Ξενάγησης" στο Δήμο Ναυπλίου - ΝαύπλιοΓενικές Πληροφορίες

Η Radiant υλοποίησε το έργο “Ψηφιακή Ξενάγηση στο Δήμο Ναυπλίου”. Το έργο περιελάμβανε την ανάπτυξη ακουστικής ξενάγησης για την πόλη του Ναυπλίου, σε 5 γλώσσες. Οι περιηγήσεις γίνονται με τη χρήση μίας Συσκευής Ξενάγησης και ενός έγχρωμου, τρισδιάστατου χάρτη. Οι Συσκευές και οι χάρτες διανέμονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στα 2 κιόσκια τα οποία βρίσκονται στις πλατείες Φιλελλήνων και Τριών Ναυάρχων. Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει μία εικονική ξενάγηση του Ιστορικού κέντρου, μέσω προβολής σε μία ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, αλλά και μέσω video projector, στα κιόσκια που έχουν εγκατασταθεί. Η εταιρία tool υλοποίησε την εικονική ξενάγηση. Παρακάτω σας παραθέτουμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία του έργου.

Κιόσκια/ Δωμάτια Ενημέρωσης

Τα σημεία της πόλης στα οποία εγκαταστάθηκαν τα δωμάτια ενημέρωσης έχουν επιλεχθεί βάση της επισκεψιμότητάς τους. Τα κιόσκια θα λειτουργήσουν σαν φυσικοί κόμβοι, αλλά και πολύ-λειτουργικά εργαλεία πληροφόρησης για τους επισκέπτες της πόλης. Τα δωμάτια διαθέτουν δυνατότητα εύκολης μετακίνησης, και εύκολου κλειδώματος, και ενσωματώνουν τους ψηφιακούς κόμβους του έργου (ψηφιακή ξενάγηση, ιστοσελίδα).

Για το σχεδιασμό των δωματίων ενημέρωσης, επιλέχθηκε ο κύβος ως έμπνευση. Το κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει ένα χώρο πληροφόρησης όπου διανέμονται Συσκευές Ξενάγησης και χάρτες, ένα χώρο αποθήκευσης του έντυπο υλικού, και ένα χώρο προβολής όπου οι επισκέπτες  μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχετική προβολή του cd-rom για την περιοχή.

Ακουστική Ξενάγηση

Η Radiant ανέλαβε και υλοποίησε την ανάπτυξη και επιμέλεια του δημιουργικού που χρησιμοποιήθηκε στις ξεναγήσεις. Οι τελικές ηχογραφήσεις, μοντάζ, ηχητικά εφέ και συνθέσεις, που χρησιμοποιήθηκαν στη σύνθεση του τελικού δημιουργικού σε πέντε γλώσσες έγιναν στο στούντιο ηχογραφήσεων της Radiant. Επιπλέον παραδόθηκε και μία μήτρα CD ακουστικού που στο Δήμο Ναυπλίου.

Οι χάρτες είναι τρισδιάστατοι, αποτυπώνοντας το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, και περιλαμβάνουν όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τα σημαντικά κτήρια. Ο χάρτης έχει τη μορφή μικρού βιβλίου, και περιέχει αριθμημένα όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για τα οποία υπάρχει αφήγηση.

Εικονική Περιήγηση μέσω Διαδικτύου

Η εικονική περιήγηση πραγματοποιείται στο website της πόλης του Ναυπλίου, και αποτελείται από διαδραστικούς χάρτες στους οποίους παρουσιάζονται σε πέντε γλώσσες τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πλοηγηθεί μέσω των χαρτών, και να αντλήσει πληροφορίες για τα σημεία που θέλει να επισκεφθεί. Οι πληροφορίες παρουσιάζονται με τη μορφή πανοραμικών απεικονίσεων, εικόνων και ηχητικών αφηγήσεων.

Ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να 'φιλτράρει' τους χάρτες, και να κάνει αναζήτηση ανάμεσα στις κατηγορίες των σημείων ενδιαφέροντος. Οι κατηγορίες στις οποίες έχουν χωριστεί τα αξιοθέατα είναι: ιστορικού, αρχαιολογικού, φυσικού, τουριστικού, πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού, και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν σημεία ενδιαφέροντος σύμφωνα με μία χρονολογική ταξινόμηση, η οποία περιλαμβάνει προϊστορία, φραγκοκρατία, απελευθέρωση, κ.α. Η εταιρία tool θα πραγματοποιήσει την εικονική περιήγηση.Ψηφιακές Προβολές

Το περιεχόμενο της εικονικής περιήγησης στην πόλη του Ναυπλίου συνοδεύεται από εφαρμογή προβολής μέσα από την οποία το περιεχόμενο θα παρουσιάζεται προβάλλοντας σκηνή με σκηνή τα σημεία ενδιαφέροντος. Παράλληλα αναπτύχθηκε και μήτρα οπτικού δίσκου (CD-ROM) για να μπορεί να προωθηθεί το παραγόμενο περιεχόμενο σε εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων της Ελλάδας ή και σε επιλεγμένους επισκέπτες.
Τέλος με την αναπαραγωγή των CD-ROM, η εφαρμογή προβολής μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εμπορικό προϊόν.