ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Radiant Technologies - Global Visitors Solutions
Ελλάδα

Εξωτερικό

Musée de l'Ιmage - Γαλλία



Το Μουσείο της Εικόνας (Musée de l'image) βρίσκεται στην πόλη Épinal, της επαρχίας Vosges της Γαλλίας. Η πόλη, την οποία διασχίζει ο ποταμός Μοζέλας, ιδρύθηκε το 10ο μ.Χ. αιώνα από τον Thierry de Hamelant.
Η πόλη έγινε γνωστή κατά τον 17ο αιώνα για τις τυπωμένες εικόνες της (image d'Épinal), οι οποίες απεικονίζουν πορτραίτα ιστορικών προσώπων, θρύλους, ή και στίχους από τραγούδια, χαραγμένα σε ξύλο ή λιθογραφίες και περασμένα με ζωηρά χρώματα. Οι πρώτοι ‘τυπογράφοι΄ του Épinal έφτιαχναν ντόμινο, τραπουλόχαρτα, και ρολόγια τοίχου ή τσέπης. Αργότερα, κατά τον 18ο αιώνα, οι εικόνες άρχισαν να αποκτούν ποικίλη θεματολογία. Αρχικά, οι εικόνες είχαν κυρίως θρησκευτικό περιεχόμενο, αλλά σιγά-σιγά παρήχθησαν και εικόνες με ιστορικό περιεχόμενο. Οι εικόνες του Épinal έχουν αποκτήσει, ανά τους αιώνες, τέτοια απήχηση που έχουν καθιερωθεί ως έκφραση, η οποία υποδηλώνει μία παραδοσιακή, και ελαφρώς απλοϊκή απεικόνιση των πραγμάτων, τείνοντας προς την αισιοδοξία.
Η συλλογή του Μουσείου της Εικόνας αποτελείται από 23.000 εικόνες, και πάνω από 1.500 λιθογραφίες και γκραβούρες. Ο στόχος του μουσείου είναι να δείξει στον επισκέπτη την εξέλιξη των εικόνων του Épinal, από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Το μουσείο εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στις παλιές και σύγχρονες εικόνες, τονίζοντας το δεσμό ανάμεσά τους.

(Κείμενο από www.epinal.fr και www.wikipedia.org και φωτογραφία από www.ville-epinal.fr)

image_museum